Skip to main content
tuomas

Koutsin tilinpäätös menneestä kaudesta ja katsaus tulevaan

tuomasKuusamossa pelattiin tänä vuonna lentopalloa pidemmälle kevääseen kuin koskaan aikaisemmin, vaikka ulkona vielä aika talviselta näyttääkin. Miltä kausi näytti näin valmentajan mielestä? Koitan pohtia asiaa hieman eri näkökulmista katsottuna.

Jos katsotaan kautta puhtaasti tuloksen kautta, niin 4. sija on hyvä saavutus. Joukkueen unelma oli mitali ja siitä jäimme yhden voiton päähän. Seura on käsittääkseni tyytyväinen historian ensimmäisiin mitalipeleihin ja sitä kautta saavutettuun eurocup paikkaan. Seuralle nämä olivat kolmannet pudotuspelit putkeen, se on jo suuri muutos entisestä ”hissijoukkueesta”.

Valmentaja miettii aina myös pelaajien kehitystä yksilöinä. Itse en tykkää mollata pelien jälkeen ketään nimellä esimerkiksi lehdistölle, me käymme kritiikin läpi joukkueen sisällä. Niinpä en viitsi tässä nostaa ketään sen enempää jalustallekaan. Sen tiedän, että jotain on tehty oikein, jotain voidaan tehdä vielä paremmin. Tässä asiassa tulee harrastettua välillä aikamoista itseruoskintaa, mutta toisaalta pyrin luottamaan omiin mittareihini missä mennään kenenkin osalta.

Tuntui, että joukkueemme sekä pelimme kiinnostivat Kuusamoa ja kuusamolaisyhteisöä. Käsittääkseni yleisökeskiarvo oli seuran historian paras jo runkosarjan jälkeen. Kuusamossa on hienoa se, että yleisö tulee peleihin – on vastassa sitten häntäpään joukkue tai sarjakärki. Tunnelma peleissä on erinomainen. Se on jotain, mistä koko Kuusamon kannattaa olla oikeasti ylpeä. Olen kuitenkin sen verran nähnyt ympäri Suomea lentopallopelejä ja muitakin urheilutapahtumia, että vastaavaa ei todellakaan löydy monelta paikkakunnalta. Tottakai mitalipelit jne. saavat ääntä halliin lähes kaikkialla, mutta runkosarjapeli marraskuun pimeänä iltana? Ei todellakaan. Se on jotain, mitä minä ja pelaajatkin arvostavat todella paljon.

Jos mietin lentopalloa Kuusamossa yleisemmällä tasolla, niin tottakai töitä riittää, esimerkiksi junioripolun parantamisessa ja vahvistamisessa aina jopa edustusjoukkueeseen asti. Kuten Koillissanomien mielipidepalstaltakin olemme saaneet lukea, niin osa ihmisistä jopa iloitsee vastustajan voitosta, koska joukkueessamme ei omia kasvatteja ole. Pienen paikkakunnan pelaajamassa ei valitettavasti kauhean suuri ole ja esimerkiksi fyysisesti lahjakkaiden (lähinnä pituus) lasten saaminen lajin pariin ei ole helppoa. Tiedän kuitenkin seurassa olevan innostuneita juniorivalmentajia, jotka kehittävät itseään ja sitä kautta tulevaisuudessa nähdään myös toivottavasti kuusamolaispelaajia edustusjoukkueessa asti. Tämä ei kuitenkaan tapahdu kuukaudessa tai parissa sormia napsauttamalla, vaan on pitkäjänteisen työn tulos.

Pari sanaa tulevaisuudesta. Joukkueen sopimustilanne on hyvä ja se kertoo, että seurassa asiat hoidetaan hyvin ja pelaajilla on myös mahdollisuus ammattimaiseen harjoitteluun. Jo nämä kaksi asiaa eivät ole itsestään selvyys joka seurassa. Vaihtuvuutta viime kauteen tulee jonkun verran, esimerkiksi osa ulkomaalaisista hakee uusia haasteita mahdollisesti kovemmista sarjoista ja tämähän on hienoa, jos pelaaja pääsee urallaan eteenpäin. Hyvä ja nälkäinen nippu meillä on joka tapauksessa kasassa tulevallakin kaudella.

Loppuun vielä perinteinen, mutta edelleen sydämestäni tuleva KIITOS. Seuraihmiset ja talkooväki, teette upeaa työtä joukkueelle. Mutta ennen kaikkea itse arvostan sitä, että kanssanne voin olla vaan tavallinen Tumppi. Yhteistyökumppanit ja tukijat, olette tärkeä selkäranka seuralle ja ilman tukeanne tämäkään yhteisömme ei olisi mahdollinen. Ja te lentopalloa seuraavat kuusamolaiset, tulkaa jatkossakin nykimään hihasta kaupassa tai kadulla, kanssanne on mukava vaihtaa muutama sana.

Mukavaa kevättä ja mahdollisimman vähälumista kesää kaikille!

Tumppi