Pallo-Karhujen A-tytöille makea turnausvoitto

Lauantaina joulukuun 14. päivä Lukion salilla pelattiin huipputasoinen A-tyttöjen lentopalloturnaus. Turnaukseen tiensä olivat selvittäneet neljä syksyn turnauksien taitavinta joukkuetta. Eteläisen Suomen osaamista edustivat Salon Viestin ja Kausalan Yrityksen joukkueet. Pohjoisemman Suomen haastajajoukkueet tulivat Kuopiosta ja turnausta isännöivästä Kuusamosta.

Ennakko-odotusten mukaisesti päivän ensimmäisestä pelistä PaKan ja Salon Viestin välillä kehkeytyi päivän tasokkain.  Salon vyörytti peliä ulottuvien yleispelaajien kautta. Maajoukkuekokemusta omaavat laiturit tekivät kovilla tehoilla pisteitä salolaisten laariin. Kotijoukkue syttyi alusta alkaen taistelemaan jokaisesta pisteestä. Kuusamolaisten taitava hyökkäysrakentelu onnistui löytämään aukkoja  salolaisten kentäpuoliskolta. Sanni Määttä ja hakkurin paikalle siirretty Henna Hämäläinen tekivät näyttäviä hyökkäyspisteitä pakalaisille. Valitettavat kuusi pakalaisten syöttövirhettä käänsivät erän Salon Viestille 25-21.

Toiseen erään pakattaret terävöittivät syöttötyöskentelyä. Syöttövirheetkin siirtyivät salolaisten tekemäksi. Peli alkoi kääntyä kotijoukkueelle. Tärkeitä ja näyttäviä onnistumisia tässä erässä saatiin jokaiselta pelipaikalta. Erityisesti Roosa Määtän keskihyökkäykset kääntyivät lähes aina Salon keskitorjujan ja kenttäpuolustuksen ulottumattomiin. Puolustuspelaamisessa kotijoukkue osasi yhä tarkemmin lukea salolaisten hyökkääjien aikeet. Erävoitto valui kotijoukkueelle 25-16.

Kolmanteen erään Viestin tytöt saivat hyvän alun. Salon johtaessa 5-2 kotijoukkueen valmentajakaksikko rauhoitti omia pelaajiaan aikalisällä. Salolaisten syöttövirheen jälkeen pakalaisten onnistunut syöttötyöskentely ryhtyi kääntämään erää PaKalle. Liberopelaajana täydellisesti onnistunut Milka Koskenkorva masensi taidokkailla puolustuksillaan ja erinomaisella vastaanottotyöskentelyllään Viestin joukkueen. Huipputasoisen pelin kolmas erä kirjattiin PaKalle 15-11 ja näin myös ansaitusti koko peli kotijoukkueelle erin 2-1.

Turnauksen toiseksi viimeissä pelissä pakattaret saivat mitata Kausalan Yrityksen pelivireen. Kausala oli päivän pelissä voittanut aamun tappiostaan masentuneen Salon erin 2-0. Tiedossa oli taas tiukkaa taistoa. Passarin tontille vaihdettu Henna Hämäläinen onnistui hyvin hyökkäysrakentelussaan. Varsinkin ns. pitkän linjan passit taitaville laitahyökkääjille tuottivat tärkeitä pisteitä kuusamolaisille. Ajottain kotijoukkueen torjunta oli vaikeuksissa verkkaisella lyöntirytmillä hyökänneiden vastustajien laitahyökkääjien kanssa. Kotijoukkueen hienoisella hallinnalla peli kääntyi PaKalle 2-0. Molemmat erät voitettiin pistein 25-22.

Ennen viimeistä peliä PaKa oli varmistanut kahdella otteluvoitolla ylimmässä A-poolissa säilymisen. Muut joukkueet olivat ristiinpelaten saavuttaneet vain yhden voiton. Kotijoukkueen valmentajatiimi päätti antaa kaikille pelaajilleen peliaikaa viimeisessä pelissä PuijoWolleytä vastaan. Annastiina Jurmu aloitti hakkurin paikalla ja Noora Tauriainen liberona. Milka Koskenkorva jatkoi virheetöntä pelamistaan Kausala-pelin tavoin yleispelaajan paikalla. Puolustus- ja vastaanotto-osaamisen lisäksi Milka esitti runsaslukuiselle katsomolle syöttö- ja hyökkäystaitojaan.

Puijolaisten kova halu jatkaa  A-poolissa näkyi terävänä taisteluna jokaisesta pisteestä. Kotijoukkueen keskihyökkääjä Saana Kaartisen loistavat ns. satasen hyökkäykset painuivat vastustomattomasti Kuopion kenttään. Sanna Kaakisen ja Sanni Määtän onnistumiset nopeista laitapasseista toivat tiukan taiston jälkeen erän pakattarille 26-24.

Toinen erä jatkui edellisen mukaisesti tasaisissa merkeissä. Erän puolen välin jälkeen kotijoukkueen valmentajat huolestuivat passari Heidi Kaakisen muutamasta peräkkäisestä passivirheestä. Puijolaiset karkasivat näiden myötä neljän pisteen johtoon. Kotijoukkueen aikalisällä saadut ohjeet ja rauhoittuminen palauttivat passarin osaamisen pelin vaatimalle tasolle. Muutama peräkkäinen satasen passi Saanan kanssa ja kolme tiukkaa laitapassionnistumista toivat kuusamolaiset takaisin taisteluun otteluvoitosta. Viimeiset teesit PaKan otteluvoitolle varmisti viimeiseen erään liberoksi palannut Milka Koskenkorva. Liigatasoisesti puolustetut viistohyökkäykset hiljensivät Kuopion tytöt erän kirjautuessa PaKalle pistein 25-23.

Eräpisteiden laskun jälkeen ylimpään A-pooliin selvisi Pallo-Karhujen lisäksi Kausalan Yrityksen joukkue. Seuraavan kerran A-tyttöjoukkueet kisailevat paremmuudestaan tammikuun 11. päivä Raisiossa. B-poolista ylimpään turnaukseen nousivat Raision Urheilijat ja Espoon Blues-Volley.

Jari Kaartinen

Lisää kuvia A-tyttöjen turnauksesta ja muuta mukavaa Pallo-Karhujen Facebook-sivulta.