Juniorijääkiekon sisäiset pelisäännöt
Nämä pelisäännöt on päivitetty 11.12.2021. PaKa Jääkiekko ry on hyväksynyt niiden pohjalta laaditun Seurakäsikirjan ja Talousohjesäännön keväällä 2022. Ohjeita päivitetään tarvittaessa.
”Karhunpennun kierros” – Luistelukoulusta edustusjoukkueeseen
1. Johdanto
Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry on jääkiekkoseura, joka pyrkii tarjoamaan kaikenikäisille jääkiekon harrastajille kokonaisvaltaisen mahdollisuuden toteuttaa itseään joko pelaajana tai muuna osallistujana.
Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n visiona on luoda toimintaympäristö, joka ei ainoastaan rohkaise jäseniään urheiluun ja terveisiin elämäntapoihin, vaan kasvavan itsetunnon kautta tarjoaa myös vankan pohjan kouluttautua ja kehittää itseään muillakin elämänaloilla sekä yksilönä että osana joukkuetta.
Saavuttaakseen pyrkimyksensä Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry luo mahdollisuudet jääkiekon harrastamiseen Kuusamossa ja sen lähiympäristössä. Seura ja sen eri toimihenkilöt kehittävät itse itseään ja omia toimintatapojaan alla eriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on antaa tietoa Pallo-Karhujen jääkiekkojunioreiden (jäljempänä seura) juniorijoukkueiden toiminnasta. Se kertoo meille kaikille, kuinka seurassa toimitaan ja mitkä ovat seuran toiminnan perusperiaatteet. Tämä auttaa meitä kaikkia toiminnassa mukana olevia löytämään yhteisen toimintalinjan.
Lähtökohtana on jokaisen mukana olevan huomioiminen, nuoren kasvun tukeminen ja onnistumisen elämysten tarjoaminen. Seuran tavoitteena on saavuttaa ja ylläpitää kaikessa toiminnassaan laadullinen taso.
Toimintaperiaatteet, jotka perustuvat seuran arvoihin, määrittelevät miten toimimme ja ajattelemme:
Toimintamme tähtää siihen, että jääurheilu antaa lapselle ja nuorelle hyviä eväitä elämässä pärjäämistä varten.
Seuran junioritoiminta jaetaan kahteen osaan:
2. Joukkuetoiminta
2.1 Luistelukoulu
Luistelukoulu on tarkoitettu alle 10-vuotiaille tytöille ja pojille. Tavoitteena on perusluistelutaidon oppiminen. Kasvatuksellisina tavoitteina ovat ryhmätoiminnan oppiminen, toisten huomioiminen ja hyvien käytöstapojen omaksuminen.
Seura järjestää luistelukoulun ohjaajat.
Seuran tavoitteena on lisätä harrastajamäärää tekemällä yhteistyötä koulujen ja kaupungin liikuntatoimen kanssa.
Luistelukoulussa poissaolosta ei tarvitse ilmoittaa. Jos lapsi lopettaa luistelukoulussa kesken kauden, on tästä kuitenkin ilmoitettava ohjaajalle.
Luistelukoulumaksu pidetään pienenä, ettei se olisi kenellekään kynnys osallistua toimintaan.
Jäävuorojen kustannuksista vastaa seura.
2.2 Kiekkokoulu
Kiekkokoulu on tarkoitettu tytöille ja pojille. Tavoitteena on totuttautuminen jääkiekkovarusteisiin, alkeistaitojen oppiminen ja leikin varjolla mm. pienpelien kautta opetella ”jääkiekkoilijaksi”.
Kasvatuksellisina tavoitteina ovat ryhmätoiminnan oppiminen, toisten huomioiminen ja hyvien käytöstapojen omaksuminen.
Seura järjestää kiekkokoulun ohjaajat.
Kiekkokoulusta ohjataan halukkaita harrastajia seuran U8-U10-junioreiden ryhmiin.
Seuran tavoitteena on lisätä harrastajamäärää tekemällä yhteistyötä koulujen ja kaupungin liikuntatoimen kanssa.
Kiekkokoulussa poissaolosta ei tarvitse ilmoittaa. Jos lapsi lopettaa kiekkokoulussa kesken kauden, on tästä kuitenkin ilmoitettava ohjaajalle ja mahdolliset seuran varusteet palautettava seuralle.
Kiekkokoulumaksu pidetään pienenä, ettei se olisi kenellekään kynnys osallistua toimintaan.
Jäävuorojen kustannuksista vastaa seura.
2.3 U8-U10-junioreiden harjoitusryhmät
Seura järjestää 5–10-vuotiaille U8, U9 ja U10-junioreille omat harjoitusryhmät. Ryhmien järjestämisestä vastaa seura. U8, U9 ja U10-harjoitusryhmät on tarkoitettu kaikille seuran toiminnassa mukana oleville alle 10-vuotiaille tytöille ja pojille.
Tavoitteena on jääkiekon perustaitojen kehittäminen sekä ryhmätoiminnan oppiminen, toisten huomioon ottaminen ja hyvien käytöstapojen omaksuminen.
Kasvatukselliset tavoitteet:
Urheilulliset tavoitteet:
Seura osoittaa U8-U10 -harjoitusryhmille ohjaajat. Seura vastaa ohjaajien kouluttamisesta. Ohjaustoiminta perustuu seuran perusarvoihin ja korostaa kasvatuksellisia tavoitteita.
Pelaaminen
U8, U9 ja U10 -harjoitusryhmät pelaavat turnauspelejä ja harjoitusotteluita, huomioiden SJL:n sekä alueen ohjeet ja määräykset.
Seuralla ei ole kilpailullisia tulostavoitteita näissä ikäluokissa!
Peluuttaminen
Seura sitoutuu siihen, että lapsia peluutetaan koko pelikauden ajan tasapuolisesti. Peliajan saamisen edellytyksenä on, että pelaaja noudattaa joukkueen yhteisesti hyväksymiä sääntöjä.
Poissaolosta ilmoittaminen
U8, U9 ja U10 -harjoitusryhmissä on poissaolosta ilmoitettava ryhmän vastuuohjaajalle erikseen sovittavalla tavalla hyvissä ajoin. Pelaajaa ei saa rangaista harjoittelu-, pelikiellolla tai muulla vastaavalla, jos poissaolosta on ilmoitettu asianmukaisella tavalla.
Pelaajan siirtyminen joukkueesta toiseen
Pelaajan siirtyminen joukkueesta toiseen ratkaistaan yhteistyössä pelaajan, hänen vanhempiensa sekä joukkueiden ohjaajien ja valmennusvastaavan kesken. Viimekädessä päätöksen tekee seura.
Pelaajien värvääminen joukkueesta toiseen on ehdottomasti kielletty!
Toimintaa kuvaavat avainsanat
Mahdollisimman monelle, lähellä kotia, edullisesti, tasapuolisesti, onnistumisen elämyksiä ja hauskuutta jääkiekon parissa.
2.4 U11-U14-juniorit
Kasvatukselliset tavoitteet:
Urheilulliset tavoitteet:
Seuralla ei ole kilpailullisia tulostavoitteita näissä ikäluokissa!
Joukkueiden pelisäännöt
Seura edellyttää, että kaikkien U11-U14-juniorijoukkueiden johtoryhmät ja lasten vanhemmat tekevät yhteistyössä vuosittain joukkueen omat kirjalliset pelisäännöt. Seuran edustaja on tarvittaessa läsnä tilaisuudessa.
Joukkueiden muodostaminen
U11-U14-junioreissa joukkueet pyritään muodostamaan ikäkausittain.
Ohjaustoiminta
Seura osoittaa joukkueille ohjaajat. Seura vastaa ohjaajien kouluttamisesta. Ohjaustoiminta perustuu seuran perusarvoihin ja korostaa sen kasvatuksellisia tavoitteita.
Pelaaminen
U11-U14-juniorijoukkueet pelaavat Suomen Jääkiekkoliiton sarjoissa. Sarjatason päättää viime kädessä seura. Lisäksi joukkueet voivat pelata harjoitusotteluita ja -turnauksia kauden aikana, huomioiden SJL:n ohjeet ja määräykset. Sarjakauden ulkopuoliset tapahtumat tulee hyväksyttää seuralla, jolla on näkemyksensä puitteissa oikeudet tehdä siihen muutoksia.
Peluuttaminen
Seura sitoutuu siihen, että lapsia peluutetaan koko pelikauden ajan tasapuolisesti. Peliajan saamisen edellytyksenä on, että pelaaja noudattaa joukkueen yhteisesti hyväksymiä sääntöjä.
Poissaolosta ilmoittaminen
Pelaajan on ilmoitettava poissaolosta ryhmän vastuuohjaajalle hyvissä ajoin. Pelaajaa ei saa rangaista harjoittelu-, pelikiellolla tai muulla vastaavalla, jos poissaolosta on ilmoitettu asianmukaisella tavalla.
Pelaajan siirtyminen joukkueesta toiseen
Pääperiaatteena on pelata oman ikäluokan joukkueessa, mutta poikkeustapauksissa pelaajan siirtyminen joukkueesta toiseen ratkaistaan yhteistyössä pelaajan, hänen vanhempiensa, ko. joukkueiden ohjaajien ja valmennusvastaavan kesken. Viimekädessä päätöksen tekee seura.
Pelaajien värvääminen joukkueesta toiseen on ehdottomasti kielletty.
Pelaajan kehityksen arviointi
Jokainen pelaaja saa itselleen halutessaan 1–2 kertaa suullisen arvioinnin.
Pelaajasiirrot ja kirjaamismaksut
Pelaajan tullessa joukkueeseen jostakin toisesta seurasta, on tästä suoritettava pelaajasiirto Jääkiekkoliittoon. Pelaajasiirrot voi allekirjoittaa vain Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnan nimeämä henkilö. Kirjaamismaksusta huolehtii seura.
2.5 U15- ja vanhemmat nuoret
Toiminnan tavoitteena on tukea nuoren kokonaisvaltaista kehittymistä. Pyrkimyksenä on kasvattaa aktiivisia, toiset huomioonottavia ja vastuunsa kantavia kansalaisia. Haluamme myös tarjota nuorille mahdollisuuden kehittyä kohti seuran edustusjoukkuetta sekä kansallista ja kansainvälistä huippukiekkoilua. Seuran periaatteena U15- ja vanhempien nuorten kohdalla on, että nuoret pelaavat tavoitteidensa, kykyjensä ja innokkuutensa edellyttämässä joukkueessa.
Joukkueiden muodostaminen
Joukkueet muodostetaan harjoitusryhmistä. Joukkueiden pelaajavalinnoista päättävät joukkueiden valmentajat ja seura yhdessä.
Pelaaja voi kuitenkin siirtyä joukkueesta toiseen myös kesken kauden. Pelaajan siirtyminen joukkueesta toiseen ratkaistaan yhteistyössä pelaajan, hänen vanhempiensa, ko. joukkueiden valmentajien ja seuran kesken. Viimekädessä päätöksen tekee seura.
Seura on pyydettäessä velvollinen perustelemaan siirtämisen.
Valmennustoiminta ja pelaaminen
Seura osoittaa joukkueille valmentajat. Seura vastaa valmentajien kouluttamisesta. Valmennustoiminta perustuu seuran perusarvoihin, joissa näkyvät kasvatukselliset tavoitteet, pelaajien henkilökohtaisen kehittämisen tavoitteet sekä kilpailullisia tavoitteita.
U15- ja vanhempien nuorten joukkueiden sarjatason päättää viime kädessä seura.
Peluuttaminen
Joukkueiden valmentajat päättävät pelaajien peluuttamisesta.
Poissaolosta ilmoittaminen
Pelaajan on ilmoitettava poissaolosta ryhmän vastuuvalmentajalle hyvissä ajoin. Pelaajaa ei saa rangaista harjoittelu-, pelikiellolla tai muulla vastaavalla, jos poissaolosta on ilmoitettu asianmukaisella tavalla.
Joukkueiden pelisäännöt
Kaikkien U15- ja vanhempien nuorten joukkueiden pelaajat, vanhemmat ja johtoryhmä tekevät yhteistyössä vuosittain joukkueen oman toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelman hyväksyy seura.
Pelaajasiirrot ja kirjaamismaksut
Pelaajan tullessa joukkueeseen jostakin toisesta seurasta, on tästä suoritettava pelaajasiirto Jääkiekkoliittoon. Pelaajasiirrot voi allekirjoittaa vain Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnan nimeämä henkilö. Kirjaamismaksusta huolehtii seura.
3. Jäänjakoperusteet
Joukkueet harjoittelevat pääsääntöisesti Kuusamon jäähallissa.
Seura osoittaa joukkueille jääajat. Jäät jaetaan valmentajien yhteisessä palaverissa.
Mahdolliset ristiriitatilanteet ratkaisee seura. Jäiden kustannuksesta vastaa seura.
4. Roolit joukkueissa
4.1 Äiti ja isä
4.2 Valmentaja/ohjaaja
4.3 Pelaaja
5. Joukkueiden toimihenkilöt
Juniorijoukkueissa vanhemmat valitsevat kokouksessa keskuudestaan joukkueen toimihenkilöt, joista muodostuu joukkueen johtoryhmä. Nimistö esitetään hyväksytettäväksi seuralle. Johtoryhmä toimii moottorina joukkueen tehtävien jaossa.
Toimihenkilöt ovat samalla seuran edustajia joukkueessa.
Jäällä tapahtuvasta toiminnasta vastaa vastuuvalmentaja.
5.1 Toimihenkilöiden valinta
5.2 Toimihenkilöiden velvollisuudet
Viralliset toimihenkilöt ovat velvollisia hoitamaan toimihenkilön tehtävät seuran toimintatapojen-, ohjeiden- ja sopimusten mukaisesti.
Toimihenkilöt noudattavat kaikessa toiminnassa Suomen lakeja ja asetuksia, sekä seuran ohjeita ja SJL:n sääntöjä.
Toimihenkilöt ovat velvollisia osallistumaan seuran kutsumiin tilaisuuksiin
(mm. koulutustilaisuudet, joukkueenjohtajien kokoukset jne.)
5.3. Valmentajan/ohjaajan tehtävät
5.4 Joukkueenjohtajan tehtävät
5.5 Huoltajan tehtävät
5.6 Kahviovastaavan tehtävät
5.7 Toimihenkilön oikeudet
6. Joukkueiden varainhankinta
6.1 Luistelu- ja kiekkokoulu
Luistelu- ja kiekkokoulun toimintamaksu päätetään vuosittain. Luistelukoulun luonteeseen ei kuulu varainhankinta.
6.2 U8- ja vanhemmat juniorijoukkueet
Joukkueiden kuukausimaksuista päättää seura.
Sarjatoiminnan ulkopuolisesta toiminnasta joukkue vastaa itse. Joukkueiden on suoriuduttava kaikista sitoumuksistaan.
Joukkueiden varojen käyttöä valvoo joukkueenjohtaja yhdessä seuran rahastonhoitajan kanssa. Kokonaisvastuu toiminnasta on kaikkien mukana olevien pelaajien vanhemmilla.
Joukkueet eivät saa avata pankkiin omia tilejä, vaan kaikki rahaliikenne hoidetaan seuran pankkitilin kautta.
Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n junioreiden lasten tapahtumat (kotipelit, ottelu- ja turnausmatkat) ovat päihteettömiä.
Seuran pankkitilin käyttöoikeus
Seuralla on avattu pankkiin tili, josta hoidetaan kaikkien joukkueiden rahaliikenne. Seuran kokouksesta on pöytäkirjaote, josta ilmenee, kenelle tilikäyttöoikeus on myönnetty. Tilin käyttöoikeus on vain seuran esittämällä rahastonhoitajalla. Tili tulee aina olla seuran Y-tunnuksen alla.
Seuran ja joukkueen hankinnat
Joukkueille hankittavista materiaaleista päätetään seurassa. Seura vastaa hankittavasta materiaalista. Osan maalivahtien varusteista seura voi luovuttaa joukkueen käyttöön aina vuodeksi kerrallaan. Seuralle hankittavista ja maalivahdeille luovutettavista varusteista päättää seura. Mikäli seuralla on sopimuksia, (esim. kuljetuspalvelut tai seuralle hankittavista varusteista) jonkun yrityksen kanssa, kaikki joukkueet ovat velvollisia noudattamaan niitä.
Joukkueen rahat ja omaisuus
Kaikki joukkueen rahat ja omaisuus, jotka on yhteisesti hankittu, on seuran omaisuutta, joka on joukkueen käytössä.
Joukkueen omaisuuden myynti seuran ulkopuolelle on ehdottomasti kielletty ilman erillistä seuran lupaa.
Joukkuekohtaisen toimintavuoden kuukausimaksun päättää seura. Tavoitteena on, että maksu on mahdollisimman pieni, ja että osa joukkueen tarvitsemasta rahasta kerätään talkoita tekemällä.
Pelaajan siirtyminen joukkueesta toiseen U11-juniori-ikäisestä alkaen
Pelaajan siirtyessä seuran sisällä joukkueesta toiseen, ei hänen mukanaan siirry mitään varoja uuteen joukkueeseen. Pelaajan tullessa uuteen joukkueeseen ei hänelle ole mitään ns. kynnysrahaa.
Pelaajien siirtyessä joukkueena, ikäkausiryhmänä, eteenpäin joukkueen omat varat (ei sisälly kausimaksut ja seuran talkoot) siirtyvät heidän mukanaan.
Pelaajan lopettaminen seurassa
Jos pelaaja lopettaa pelaamisen seurassa, palauttaa hän kaikki joukkueelta/seuralta saamansa varusteet. Seura ei voi luovuttaa seuran omaisuutta yksityishenkilöille. Mikäli hän siirtyy toiseen seuraan, kaikki siihenastiset erääntyneet maksut on oltava suoritettuna seuralle siirtopapereiden saamiseksi. Pelaajasiirrot voi allekirjoittaa vain Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnan nimeämä henkilö edellyttäen, että pelaaja on hoitanut taloudelliset ym. velvoitteensa. Kaikki joukkueen yhteisesti hankkimat tulot jäävät joukkueen/seuran tilille. Seura ei voi palauttaa seuran tilillä olevia talkootyö ym. varoja yksityishenkilöille.
Joukkueen jakautuminen tai toiminnan loppuminen
Kaikki varat, jotka on maksettu seuran tilille tai hankittu jollakin muilla keinoilla (esim. talkoot), on seuran omaisuutta. Seura ei voi palauttaa seuran tilillä olevia varoja tai luovuttaa seuran omaisuutta yksityishenkilöille. Lopettavan joukkueen kaikki varat ja omaisuus on seuran omaisuutta. Lopettavan joukkueen kaikki varat ja käytössä ollut omaisuus palautetaan seuralle (paidat, teroituskone, mv-varusteet, jne).
Pelaajakortti
Seuran pelaajakortti oikeuttaa vapaaseen pääsyyn edustusjoukkueen peleihin ja vuosittain erikseen sovittaviin alennuksiin paikallisissa liikkeissä.
7. Epäselvyydet ja ongelmien ratkaiseminen
Epäselvissä tapauksissa esim. peluuttamisessa, joukkueisiin sijoittumisessa, kausimaksuissa yms. voi kääntyä seuran puoleen. Seura selvittää asian ja antaa ratkaisunsa mahdollisimman nopeasti. Jos asian ratkaisu ei tyydytä, voi asianomainen esittää sen ongelmanratkaisu-ryhmälle. Ongelmanratkaisuryhmä tekee asiasta lopullisen päätöksen.
Ongelmanratkaisuryhmään kuuluu Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n puheenjohtaja sekä tämän nimeämät kaksi henkilöä. Ongelmanratkaisuryhmä voi niin katsoessaan alistaa itselleen joukkueen kurinpitopäätöksen ja tehdä siitä päätöksen, jota joukkueen on noudatettava. Myös muissa juniorijääkiekkoon liittyvissä erimielisyyksissä ongelmanratkaisuelin voi alistaa asian itselleen ja tehdä siitä lopullisen päätöksen.
7.1 Rangaistusmenettely
Pelaajan rankaiseminen, erottaminen joukkueesta ja seurasta (U11- ja vanhemmat juniorit)
Pelaajaa voidaan rankaista, jos hän ei noudata joukkueen yhteisesti sopimia sääntöjä tai hän rikkoo Suomen Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjä. Rankaisemisesta päättää joukkueen johtoryhmä. He ilmoittavat välittömästi päätöksestä joukkueelle sekä seuran puheenjohtajalle ja junioripäällikölle.
Joukkueen johtoryhmän päätäntävalta:
Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnan päätäntävalta:
Joukkueeseen mukaan otettu pelaaja voidaan erottaa joukkueesta vain erittäin painavista syistä ja esityksen erottamisesta tekee ongelmanratkaisuryhmä. Erottamiseen liittyvissä tapauksissa noudatetaan seuran sääntöjä, ohjeita ja Suomen Jääkiekkoliiton voimassa olevia kilpailusääntöjä. Pelaajan erottamisen koko seurasta käsittelee seuran ongelmanratkaisuryhmä ja tekee asiasta esityksen Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnalle, joka tekee asiasta päätöksen.
Joukkueen toimihenkilöt
Mikäli joukkueen toimihenkilö tai toimihenkilöt ei noudata seuran sääntöjä ja sisäisiä pelisääntöjä, seuran ongelmanratkaisuryhmä käsittelee asian ja tekee Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnalle esityksen asian jatkotoimenpiteistä.
8. Seurayhteistyö, tavoitteet ja toiminta
Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry on mukana kehittämässä lähialueen jääkiekkoilua yhdessä muiden lähialueen seurojen kanssa. Tavoitteena on yhdessä rakentaa ja tarjota mahdollisimman suurelle määrälle pelaajia pelipaikka omaa tasoa vastaavassa joukkueessa.
Seurat eivät harjoita keskinäistä värväystoimintaa, mutta pelaajasiirrot ovat seurojen välillä mahdollisia. Siirroista on kuitenkin ensin keskusteltava seurojen valmennuspäälliköiden kesken, jotka päättävät siirroista yhdessä vanhempien kanssa.
9. ”Karhunpennun kierroksen” päivitys
Toiminnan kehittämiseksi ja eteenpäin viemiseksi seura päivittää ”Karhunpennun kierroksen” tarvittaessa. Ohjeistus on nähtävissä seuran nettisivuilla. Ohjeistus hyväksytään juniorikiekkojaostossa ja annetaan tiedoksi Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n johtokunnalle.
10. Kuusamon Pallo-Karhut Jääkiekko ry:n organisaatio
© Kuusamon Pallo-Karhut. Web by Davas.