Salibandyn rantautuminen Kuusamoon
Sähly vai salibandy, siinäpä kysymys. Virallisesti salibandy ns. rantautui Kuusamoon 1998. Sitä ennen kuitenkin, jo kolmisen vuotta oli harrastettu Kuusamon Nuorisoseuran toimesta sählyä, joka perusominaisuuksiltaan on hyvin samankaltainen salibandyn kanssa. Kuusamon Pallokarhut virallisti ja vahvisti salibandyn asemaa yhtenä potentiaalisena liikuntavaihtoehtona perustamalla salibandyjaoston 1998. Ensimmäisenä vuonna ryhmien vetäjinä toimivat mm. Kajavan Ilpo ja Inkeri, Nykäsen Anne, Ollikaisen Arto ja Tervon Juha. Heti seuraavina vuosina lajiin vetäjiksi saatiin muutenkin urheilun parissa liikkuvia nuoria mm. Karjalaisen Henri ja Karvosen Piia. Iältään lajiharrastajat tuolloin olivat keskimäärin kymmenen vuoden molemmin puolin. Harjoitusvuorot olivat koulujen liikuntasaleissa. Liikuntahallille ei vuoroa saatu lattian kulumisajatuksen vuoksi ja Tropiikkia oltiin vasta suunnittelemassa.
Vuosituhannen vaihteessa salibandy oli saavuttanut laajan suosion lasten ja nuorten parissa niin valtakunnallisesti kuin myös Kuusamossa, olihan lajiin helppo päästä sisään, eikä laji sinällään vaatinut suuria investointeja. Riitti kun oli maila ja sisäpelijalkineet.
Kuusamon Pallokarhujen salibandyjaosto kehitti jatkuvasti toimintaansa vetäjien kouluttamisen ja myös lajin tunnettavuuden ja yhteisöllisyyden edistämisessä. Osoituksena jaoston laadukkaasta nuoriso- ja juniorityöstä sekä toiminnan kehittämisestä Nuori Suomi antoi tunnustuksen Pakan Salibandyjaostolle myöntämällä Nuori Suomi Sinetin 18.11.2004, 9. salibandyseurana Suomessa. Vuosina 2006-2008 salibandylisenssin lunasti virallisesti n. 200 pakalaista pelaajaa.
Alkuajoista harjoitteluolosuhteet tilapäisesti paranivat, kun Liikuntahalli avasi ovensa lajille ja Kuusamon Tropiikkiin valmistui suuri liikunta-areena. Tropiikin Areena mahdollisti kooltaan Salibandyliiton hyväksymän pelikaukalon. Hyvä tilanne salien suhteen oli kuitenkin vain tilapäistä, sillä vuonna 2012 Tropiikki tarvitsi Areenan toiseen käyttötarkoitukseen, eikä korvaavaa salia ollut Kuusamosta löydettävissä.
Nykyään salibandy on saavuttanut kaikenikäisten liikuntaharrastajien suosion. Salibandysta on tullut myös monen työyhteisön yhteinen harrastus. Kuusamon Pallokarhujen Salibandyseurassa on tarjolla ryhmiä -09 syntyneistä alkaen. Parhaimmillaan osa nykyisistä Pakan nuorista salibandyilijöistä, on pelannut salibandyä jo yli 10 vuotta.
Pakan pelaajat pelaavat pääasiallisesti aluesarjassa, mutta myös SM-sarjat ovat tulleet ja tulevat tutuiksi, kuten B-pojille vuonna 2007-2008 ja C- tytöille 2009-2010, lisäksi tytöt pelasivat SM sarjassa 2010-2011. Henkilökohtaisesti Pakan salibandyilijöitä on arvioitu 100 parhaan pelaajan joukkoon ikäryhmässään Suomessa, sillä muutama Pakan pelaaja on päässyt pelaamaan valtakunnallista Pohjola-cup:a, johon pääsee 100 parhaan joukkoon luokitellut pelaajat ikäryhmästään.
Alueellisesti (Pohjois-Suomi) PaKa on pärjännyt hyvin, sillä joukkueet ovat yleensä vuosittain sijoittuneet kärkisijoille sarjoissaan. Kuten koko salibandyn historian ajan, on myös nykyisin edelleen puute ryhmien vetäjistä ja sopivista harjoittelutiloista.